Helen Shinsei

Vypečené rohlíčky

Stalo se vám někdy, že jste měli chuť na rohlíky, ale buď byli vyprodané či obchod už byl zavřený? Víte, že si chutné vypečené rohlíčky můžete rychle upéct i doma? A co je hlavní můžete si je vyladit podle vašich mlsných jazýčků.

My do nich přidáváme třeba povidla, marmelády, ale i domácí kečup či domácí rajčatovou sugo omáčku s bazalkou, sýr či uzeninu. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Přiznám se, že i při tomto receptu mi moc ráda pomáhá dvouletá dcerka. Hrozně moc ji baví hnětení těsta, dělání kuliček a pak trojúhelníčků z těsta. A máte vidět tu její radost v očích, když může roztírat třeba ty povidla či pomáhat s motáním budoucích rohlíčků. Takže za sebe určitě doporučuji i k tomuto receptu pustit děti, když budou chtít pomoct.

Vypečené rohlíčky

Doba přípravy: 1 – 2 hodiny

Na těsto budeme potřebovat:
– 1 kg hladké mouky (pšeničná nebo špaldová)
– 550 ml vlažného mléka
– 2 sáčky sušeného droždí
– 120 ml rozpuštěného sádla / másla
– 3 lžičky soli
– 3 lžičky cukru

Na potření budeme potřebovat:

– „něco na náplň“ („něco“ ze spížky jako jsou například povidla, kečup, může a nemusí být, podle preference chuti)
– 100 g rozpuštěného sádla / másla (může a nemusí být)
– 1 ks vejce
– „něco na posyp“ (například seznam, mák, slunečnicová semínka, dýňová semínka, lněná semínka, hrubozrnná sůl, kmín, mleté ořechy, může a nemusí být, podle preference chuti)

Tak a jdeme na ně

  1. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a následně je důkladně prohněteme (minimálně 5 min), aby se suroviny krásně spojily do těsta.
  2. Vzniklé těsto znovu vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 0,5 – 1 hodinu kynout na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na cca 20 – 22 dílků z kterých vyválíme cca 0,3 mm silné placky. Doporučuji vytvořit tvar trojúhelníku.
  4. Každou placku potřeme rozpuštěným tukem nebo „nějakou náplní“ a smotáme do rohlíku či jiného požadovaného tvaru.
  5. Rohlíky vložíme na plech s pečícím papírem.
  6. Necháme je ještě cca 15 minut vykynout na plechu.
  7. Poté je potřeme vajíčkem a případně dozdobíme „něčím na posyp“.
  8. Rohlíky vložíme do rozehřáté trouby na 220 °C a pečeme je dozlatova cca 15 min.

Zkusíš je také? 😉 Fantazii se meze nekladou. Případně na jaký způsob je máte nejradši? Doma máme radši kváskové pečivo, ale je časově náročnější, o něm zase jindy.

Líbil se ti recept? Pokud ano, budu moc ráda za lajk či komentář.