Helen Shinsei

Mazanec

Velikonoce nám už pomalu „klepou na dveře“. Máte už natrénovaný velikonoční mazanec či jej raději kupujete? Pokud si ho chcete také upéct, ale nevíte jak na něj, tak „mrkněte“ na jednoduchý recept níže. 😉

Mazanec

Doba přípravy: 3 – 4 hodiny

Na těsto budeme potřebovat:
– 400 g hladké mouky (pšeničná nebo špaldová)
– 170 ml teplého mléka
– 60 g cukru
– půlku droždí
– 1 vanilkový cukr
– 40 g povoleného sádla / másla
– 2 žloutky
– špetka soli
– 2 lžičky citrónové kůry
– 2 lžičky citrónové šťávy
– mandle / rozinky (může a nemusí být)

 

Na potření či posyp budeme potřebovat:

– rozšlehané vejce na potření
– mandlové lupínky na posyp (může a nemusí být)

Tak a jdeme na něj

  1. Do mísy dáme mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Suroviny promícháme.
  2. Ve středu směsi vytvoříme důlek a přilejeme zhruba půlku teplého mléka a rozdrobíme droždí.
  3. Zlehka promícháme, aby v důlku vzniklo řídké těstíčko. Přikryjeme a necháme 15-20 minut vzejít kvásek.
  4. Aktivní kvásek poznáme podle bublin v těstíčku a nabude na objemu.
  5. Přidáme zbylé mléko, žloutky, máslo, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a případně mandle či rozinky.
  6. Důkladně směs prohněteme a vypracujeme těsto, aby se suroviny krásně spojily.
  7. Vzniklé těsto znovu vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
  8. Z vykynutého těsta vytvarujeme mazanec, vložíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 – 2 hodiny kynout na teplém místě. Pokud bude potřeba klidně přidejme čas.
  9. Poté vykynutý mazanec potřeme vajíčkem a případně dozdobíme mandlovými lupínky.
  10. Mazanec vložíme do rozehřáté trouby na 160 °C a pečeme jej dozlatova cca 35-45 min.

Zkusíte ho taky? 😉 Líbil se vám recept? Pokud ano, budu moc ráda za lajk či komentář.