Helen Shinsei

Není čokoláda jako čokoláda, a co takhle domácí čokoláda?

Miluji kvalitní čokoládu, ale co si ji třeba přizpůsobit našim mlsným jazýčkům? Víš, že ti stačí jen kousek kvalitní čokolády, aby dokázal zahnat „mlsnou“? Také je skvělé, že pokud na výrobu domácí čokolády použijeme kvalitní suroviny, tak ji můžeme posunout o úroveň víš až na superpotravinu (super food).

Doma čokoládu dělávám s naší malou neposedou na mnoho způsobů, ať už jako lámanou čokoládu, či do formiček nebo dokonce i jako pralinky. Fantazii se meze nekladou.

Krom domácího mlsání ji moc ráda dávám i jako jedlý dárek pro rodinu či přátelé, pokaždé má velký úspěch. Taktéž ji míváme jako druh cukroví o Vánocích.

Domácí lámaná čokoláda

Doba přípravy: 15-30 minut

Co budeme potřebovat:
– 100 g kakaového másla
– 65 g kakaového prášku
– 10 ml kokosového nektaru / med (může i nemusí být)
– špetka himalájské soli
– „něco na posyp“

Na posyp můžeme použít například různé ořechy, drcené kakaové boby, rozinky či jiné sušené i lyofilizované ovoce, sušené jedlé květy atd. Pokud čokoládu budeme jíst hned lze použít i čerstvé ovoce a jedlé květy. Doporučuji používat raw suroviny pro zvýšení výživových hodnot čokolády. Do čokolády můžeme přidat dokonce i koření jako je například chilli, záleží na preferencích. 😉

U nás doma je nejoblíbenější kombinace – datle (ty čokoládu krásně dosladí), mandle či kešu ořechy, drcené kakaové boby v kokosovém nektaru a lyofilizované ovoce.

Tak a jdeme na to:

  1. Ve vodní lázni rozehřejeme kakaové máslo.
  2. Mezitím, než se máslo rozpustí si nasekáme „něco na posyp“.
  3. Jakmile je máslo rozpuštěné přidáme kakaový prášek, sůl a kokosový nektar či med.
  4. Mícháním vytvoříme tekutou čokoládu.
  5. Plech vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj celý objem čokolády tak, aby se rozprostřela na většinu plechu. (Můžeme klidně použít i formičky na čokoládu.)
  6. Na tekutou čokoládu nasypeme ingredience na posyp (to co máme rádi).
  7. Čokoládu necháme ztuhnout v chladu. Poté ji můžeme nalámat.
  8. Následně ji skladujeme v lednici.

Zkusíš ji táké? 😉 Líbil se ti recept? Pokud ano, budu moc ráda za lajk či komentář. Chceš-li další inspiraci či konkrétní recepty, tak se mrkni do FB skupiny Plná spížka. 😉