Helen Shinsei

Tipy na přípravu na hlavní sezónu

Znáte to, když v létě pomalu nevíte kde vám “hlava stojí” a přemýšlíte co všechno potřebujete zpracovat a proměnit na zásoby nejen na zimu? Někdy je to pěkný “sprint”, aby jsme to všechno stihli.

Dost často nám některé činnosti zbytečně zaberou více času, než kdybychom si udělali v klidu pořádnou přípravu před “hlavní” sezonou. Základní přípravě se můžeme věnovat například když venku prší apod.

Mě se dost často stávalo, že jsem například skleničky a víčka objednávala na poslední chvíli. Či takové třídění skleniček, když nevíte kde vám hlava stojí je také pěkný opruz.

Některé kroky ze seznamu níže dělám průběžné a některé se prostě musím z jara “dokopat”, ale “štěstí přeje připraveným”.

Jdeme na přípravu:

  1. Udělejme si pořádek ve spížce, mrazáku, potravinové skříni, sklepu apod. Prostě tam, kde skladujeme jakékoliv potraviny.

    Jednak budeme mít lepší přehled z čeho můžeme doma ještě vařit. Druhak se uvolní místo o případné prošlé potraviny. Také zjistíme co se více spotřebovává a podobně.

  2. Jeli potřeba rozmrazíme mrazáky a vyčistíme úložné prostory. Doporučuji  zkontrolovat i stav regálů, pokud do nich něco ukládáme. Zní to jako banalita, ale v sezóně jsem viděla na internetu dost “povzdechů” o tom, jak někteří naskládali například plné zavařené sklenice do regálů a později se šli podívat do sklepa/spížky a zjistili, že mají po zásobě. Protože regálové police praskly a sklenice se vysypaly na zem.

  3. Zkontrolujeme si schované recepty. Ať je pak na poslední chvíli nehledáme.

  4. Udělejme si představu o to, co a kolik letos chceme zpracovat. Samozřejmě realita pak může být v sezóně jiná (víc či míň se něčeho urodí). Můžeme se například odpíchnout od toho, co nám rychleji zmizelo ze zásob a podobně. Já už třeba vím, že pokud bude možnost udělám si větší zásobu kirginského česneku, švestkového kompotu a bezového sirupu s medem, protože nám došli už začátkem roku.

  5. Roztřídíme si sklenice a zkontrolujeme i stav a počet víček.

  6. Jeli potřeba přikoupíme si potřebné sklenice a víčka. Po pravdě každoročně dokupuji dost sklenic, protože dělávám ve velkém jedlé dárky a jen pár osůbek mi skleničky pak vrátí k dalšímu naplnění.

  7. Zkontrolujeme si zásobu sáčků, krabiček, pet lahví a podobných obalů co používáme na uskladnění zásob v mrazáku. Zda si je nemusíme dokoupit či dosbírat. Já jsem například letos dokupovala ještě 3 sady formiček na nanuky, protože nám loni počet formiček nestačil a musela jsem formičky co chvilku plnit. Také se mi dost osvědčilo na uchování zeleniny a sirupů uzavíratelné sáčky (seženete i v Ikei) či obaly od mléka či džusů. Záleží na struktuře potravin, potřebného objemu a samozřejmě na kapacitě mrazáku.

  8. Popřemýšlíme, co budeme potřebovat z trvanlivých potravin k výrobě dobrot a případně dokoupíme. Některé suroviny je fajn koupit do zásoby v akci či mimo sezónu, dá se na tom dost ušetřit než je pak kupovat v hlavní sezóně za vyšší peníze. Například pektin na marmeládu se dá na podzim/zimu koupit za poloviční cenu. Nebo cukr v akci také není k zahození.

A jak se připravujete vy? Nebo to necháváte na poslední chvíli?