Helen Shinsei

Domácí „mléčná“ čokoláda

Po velkém úspěchu s domácí lámanou čokoládou přidávám i poptávaný recept na „mléčnou“ variantu čokolády, kterou i děti určitě ocení.  

Doma čokoládu dělávám s naší malou neposedou na mnoho způsobů, ať už jako lámanou čokoládu, do formiček či vykrajovátek nebo dokonce i jako pralinky. Fantazii se meze nekladou.

Víte, že když máte doma i „sváteční“ vykrajovátka (velikonoční, vánoční motivy apod.) můžete vykouzlit parádní dárečky třeba pro koledníky či do mikulášských balíčku, taktéž se dají parádně použít i do domácích adventních kalendářů.

Krom domácího mlsání ji moc ráda dávám i jako jedlý dárek pro rodinu či přátelé, pokaždé má velký úspěch. Taktéž ji míváme jako druh cukroví o Vánocích.

Domácí mléčná čokoláda

Doba přípravy: 15-30 minut

Co budeme potřebovat:
– 100 g kakaového másla
– 65 g kakaového prášku
– 40 g sušeného kokosového mléka
– 25 ml kokosového nektaru / med (může i nemusí být)
– špetka himalájské soli
– „něco na posyp“

Na posyp můžeme použít například různé ořechy, drcené kakaové boby, rozinky či jiné sušené i lyofilizované ovoce, sušené jedlé květy atd. Pokud čokoládu budeme jíst hned lze použít i čerstvé ovoce a jedlé květy. Doporučuji používat raw suroviny pro zvýšení výživových hodnot čokolády. Do čokolády můžeme přidat dokonce i koření jako je například chilli, záleží na preferencích. 😉

U nás doma je nejoblíbenější kombinace – datle (ty čokoládu krásně dosladí), mandle či kešu ořechy a drcené kakaové boby v kokosovém nektaru.

Tak a jdeme na to:

  1. Ve vodní lázni rozehřejeme kakaové máslo.
  2. Mezitím, než se máslo rozpustí si nasekáme „něco na posyp“.
  3. Jakmile je máslo rozpuštěné přidáme sušené kokosové mléko, kakaový prášek, sůl a kokosový nektar či med.
  4. Mícháním vytvoříme tekutou čokoládu.
  5. Plech vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj celý objem čokolády tak, aby se rozprostřela na většinu plechu. (Můžeme klidně použít i formičky na čokoládu.)
  6. Na tekutou čokoládu nasypeme ingredience na posyp (to co máme rádi).
  7. Čokoládu necháme ztuhnout v chladu. Poté ji můžeme nalámat.
  8. Následně ji skladujeme v lednici.

Zkusíš ji táké? 😉 Líbil se ti recept? Pokud ano, budu moc ráda za lajk či komentář.